(Onverklaarbare) Tandpijn

(Onverklaarbare) Tandpijn

Kiespijn of tandpijn komt helaas vaak voor. In veel gevallen zit er dan een gaatje of een ontsteking in uw tand of kies. Wat soms ook voor komt is dat uw tandarts of kaakchirurg niets bijzonders op de foto’s kan zien wat aanleiding zou kunnen geven voor uw kiespijn of tandpijn.

Wanneer de tandarts en/of kaakchirurg uitgesloten heeft dat de pijn vanuit uw gebit komt, kan het zijn dat de pijnklachten veroorzaakt worden door uw kaak- of kauwspieren.
Eén van de oorzaken van onbegrepen kiespijn of tandpijn kunnen triggerpoints in de kauwspieren zijn. Een orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) is een specialist in het onderzoeken en behandelen van de spieren die voor pijnklachten in uw tanden en kiezen kunnen zorgen.
Naast de behandeling is het van groot belang dat uw klachtenonderhoudende factoren inzichtelijk worden gemaakt, zodat u kunt voorkomen dat u de klacht na de behandeling weer terug krijgt.

Mogelijke oorzaken van triggerpoints in deze spieren:

  • Lange tandheelkundige behandeling
  • Klemmen / kaakklemmen
  • Spanning / stress
  • Buikslapen
  • Verkeerde houding tijdens werk/computeren/autorijden etc
  • Nagelbijten
  • Knarsen / tandenknarsen
  • Onbewust mondgedrag (tijdens de 1e afspraak bij de orofaciaal fysiotherapeut wordt hier verder op in gegaan, om zo achter uw klachtenonderhoudende factoren te komen)

Onze Methode

CRAFTA

Doelen in de behandeling

Het doel is het vinden van stoornissen (disfunkties) in het nek- hoofd en gezichtsgebied. Indien deze aanwezig zijn stelt de therapeut een behandelplan op.
Na maximaal 6 behandelingen wordt een (tussen)evaluatie gedaan. Samen met de patiënt (of ouders vankinderen) wordt bepaald of de behandeling aanslaat of niet. Eventueel in overleg met huisarts of specialist wordt de behandeling gecontinueerd, gestopt of er vind een verwijzing plaats naar een andere specialist.

Het uiteindelijke doel van de behandeling is vermindering van de pijnklachten of stoornissen in het hoofd- nek- en gezichtgebied. Indien dit niet mogelijk is wordt een programma opgesteld hoe men om moet gaan met de klacht in het dagelijks leven. Samen wordt gezocht naar mogelijkheden hoe men zelf controle kan krijgen op de probleem.

Inhoud van de behandeling

De behandeling bestaat uit manuele technieken in het hoofd, -nek -en gezichtsgebied enerzijds en anderzijds uit een begeleidingsprogramma.
Dit programma krijgt meestal meer vorm na 2-4 behandelingen omdat een gedeelte bepaald wordt door pijntabellen en vragenlijsten die ingevuld worden gedurende de behandelingsperiode.

De inhoud van dit programma kan gericht zijn op beweging tijdens het dagelijks leven, levensstijl veranderingen en/of pijn begeleiding.

afspraak maken